Skip to main content

İran rejimi Amad News’un kurucusu gazeteci Ruhullah Zam’ı idam etti

İran rejimi Amad News’un kurucusu gazeteci Ruhullah Zam’ı idam etti
İran rejimi, ‘Fransa adına casusluk yapmak’ iddiasıyla yargıladığı muhalif gazeteci Ruhullah Zam’ı idam ettiği bildirildi. Zam, molla rejimine karşı muhalif bir yayın politikası yürüten Amad News’un da kurucusuydu.
posted onDecember 12, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti, kendi muhaliflerini dış ülkelerin casusu olarak damgalayıp tasfiye etme girişimlerine bir yenisini ekleyerek ‘Fransa adına casusluk yapmak’ bahanesiyle yargıladığı muhalif gazeteci Ruhullah Zam’ı idam ettiği bildirildi.

İran rejimi Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Zam’ın idam edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme davayla ilgili kararını yaklaşık bir ay önce vermişti. Karar Devrim Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı” dedi.

Zam bir komplo ile Irak’a çağırılıp yakalanmıştı

Uzun yıllar Fransa’da sürgünde yaşayan muhalif gazeteci Ruhullah Zam, 2019 yılında İran rejimi İstihbarat Teşkilatı (İtlaat) tarafından gerçekleştirilen bir komplo ile yakalanmıştı. İtlaat, Şirin Necefi isimli kadın üzerinden Zam’ı Irak’a çağırtırmış, ardından gerçekleştirilen bir operasyonla Irak’ta yakalanmıştı. Zam’ın yakalandığı yer ve zaman ile ilgili net bilgilere erişilememişti.

Fransa’da mülteci statüsünde iken Zam, Telegram uygulaması üzerinden kurduğu Amad News sitesi üzerinden muhalif bir yayın yürütüyordu.

İran rejimi Pasdaranları, Ruhullah Zam’ı 2017 yılında patlak veren protesto hareketini harekete geçirmede aktif bir rol oynamakla suçluyordu.

Zam, ‘Allaha karşı savaş’ıyormuş

Rejimin Yargı Sözcüsü İsmaili konuyla ilgili Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Ruhullah Zam birçok suçtan yargılanıyor. Ama yargı 13 suçu birleştirerek ‘Allah’a karşı savaşmak’ suçlamasıyla idam cezası verdi” ifadelerini kullanmıştı.

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) 2017 Aralık ayında başlayıp 2018 Ocak ayına kadar devam eden gösterilerde 25 gösterici İran rejim güçleri tarafından katledilmişti. 2019’da gerçekleşen büyük gösterilerde ise rejim güçleri yüzlerce göstericiyi katletmişti.

İsrail: İdam, vahşete karşı mücadeleyi büyütecektir

Zam’ın idam edilmesi başta İsrail olmak üzere birçok uluslararası ülkede tepkiyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından idam edilme tepki olarak yapılan açıklamada Ruhullah Zam’ın idam edilmesinin İran rejiminin eleştiri ve muhalefete olan tahammülsüzlüğünün bir göstergesi olduğu ifade edilerek “Ancak idam ve katliamlar, İran rejiminin uyguladığı vahşete karşı mücadeleyi daha da büyütecektir” denildi.