Skip to main content

ABD’nin yeni Başkanı Biden: Şeytanlaştırma dönemini bitirelim

ABD’nin yeni Başkanı Biden: Şeytanlaştırma dönemini bitirelim
ABD’nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden yaptığı zafer konuşmasında birlik ve uzlaşma mesajı verdi. Biden “Amerika'daki şeytanlaştırma dönemini bitirmeye şimdi ve burada başlayalım” dedi.
posted onNovember 8, 2020
nocomment

ABD’nin yeni Başkanı olarak seçilen Joe Biden, seçimini kazandığının kesinleşmesi ardından yaptığı ilk konuşmada birlik ve uzlaşma mesajı verdi. “Birbirimize bir şans verelim” diyen Biden sert sözler söylemenin zamanının geride kaldığını ve gerilimi düşürmek gerektiğini belirtti. Biden “Amerika’daki bu gaddar şeytanlaştırma dönemini bitirmeye şimdi ve burada başlayalım” dedi. Biden sahneye ABD'nin ilk kadın ve siyah başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris ile çıktı.

77 yaşındaki Demokrat Partili siyasetçi hükümetin ilk görevinin yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele olduğunu ve bunun için bir uzmanlar heyeti oluşturacağını söyledi. Biden ayrıca ekonomik refahı yeniden sağlayacağını, sağlık hizmetlerini güvence altına alacağını ve ırkçılıkla mücadele edeceğini belirtti. Biden “Zaman Amerika'nın iyileşme zamanıdır” diye konuştu.

Kamala Harris: Demokrasinin güçlü olması için mücadele

Biden'ın konuşmasının açılışını ABD Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris yaptı. Harris, konuşmasına bir süre önce hayatını kaybeden insan hakları savunucusu Kongre üyesi John Lewis’in “Demokrasi bir durum değil bir eylemdir “ sözleriyle başladı. Harris, Delaware eyaletinin Wilmington kentinde yaptığı konuşmada, Lewis’in bu sözlerle demokrasinin garanti olmadığı, demokrasinin güçlü olması için mücadele gerektiği mesajı verdiğini belirtti. Harris, demokrasiyi koruma çabasının mücadele, sabır ve fedakarlık gerektirdiğini, demokrasi mücadelesinin ilerleme ve mutluluk getirdiğini kaydetti.

Bu seçimde demokrasi için oy verildiğini belirten Kamala Harris, Amerika’nın ruhunun tehlikede olduğu bir dönemde yapılan ve bütün dünyanın izlediği seçimin, verilen oylar sayesinde Amerika’yı yeni bir güne taşıdığını söyledi. Seçmenlere “Sesinizi duyurdunuz” diyen Harris, özellikle son aylarda Amerika’da yaşanan acı ve üzüntülerin, kaygı ve mücadelenin karşısında halkın gösterdiği cesaret, sabır, dayanıklılık ve cömertliğe tanık olunduğunu kaydetti. Dört yıldır eşitlik ve adalet için çaba harcayan halkın bu seçimde açık bir mesaj verdiğini belirten Kamala Harris, “Bu mesaj umut, birlik, bilim ve gerçek için istediğiniz mesajıdır “dedi.

ABD'de resmi olmayan sonuçlara göre başkanlık seçimini kazanan Joe Biden, Nevada eyaletinde de seçimi önde bitirdi.

Biden'ın Pennsylvania eyaletini kazanarak Seçici Kurulu delege sayısını 273'e çıkarmasıyla, başkanlık için gereken 270'i geçmiş ve resmi olmayan sonuçlara göre seçimin galibi olmuştu.

Son kalan birkaç kritik eyalette oy sayımı devam ederken, Nevada eyaletinde de sonuç şekillendi ve burada ipi göğüsleyen Biden 6 delegenin daha sahibi oldu.

Böylece Biden, toplam delege sayısını 279'a çıkardı.

Trump yenilgiyi kabul etmedi

Trump

 

ABD Başkanı Donald Trump ise yenilgiyi kabullenmiş değil. Trump Twitter hesabından 71 milyon "yasal oy" aldığını belirterek "Seçimi kazandım" diye yazdı. Trump'ın seçim ekibinin birçok eyalette sonuçlara itiraz etmesi bekleniyor ancak seçim komisyonları oy sayımı sırasında hile yapıldığına dair ortada herhangi bir delil olmadığını belirtiyor. Uzmanlar Trump'ın bu itirazlarla ABD yargısında herhangi bir kazanım elde edeceğine inanmıyor.

ABD başkan yardımcısı seçilen Harris'in Twitter üzerinden paylaştığı bir video sosyal medyada çokça paylaşıldı. Videoda Harris'in Biden'a "Başardık Joe" dediği görülüyor. 56 yaşındaki Harris Beyaz Saray'daki ilk kadın ve siyah başkan yardımcısı. Annesi Hindistanlı olan Harris ayrıca Güney Asyalı kökeni bakımından da bu makam için bir ilk olma özelliği taşıyor. Harris seçim zaferi konuşmasında "Bu makamdaki ilk kadın olsam da sonuncu olmayacağım" dedi.

Biden taraftarları mutlu

Biden'ın zaferinin kesinleşmesi üzerine ABD’nin birçok kentinde taraftarları sokaklara çıktı. New York Brooklyn'de Biden'a oy verenler tencere tava çalarak, Washington'da ise balkonlarda dans ederek seçim sonucunu kutladı. Yaklaşık 200 Trump taraftarı da Michigan'da toplanarak oyların yeniden sayılmasını istedi.

Biden'a başkan seçilmesinden ötürü Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada gibi birçok ülkeden teşekkür mesajları gönderildi.

Biden'ın seçimi kazanmasında kadınların, Afroamerikalıların, eğitimli beyaz seçmenlerin ve kentli seçmenlerin önemli rol oynadığı tahmini yapılıyor. Biden ülke genelinde 4 milyondan fazla oy almanın yanı sıra 2016 yılında Trump'ın kazandığı bazı eyaletleri de geri kazanmayı başardı. Biden'ın seçilmesinde 20 delegesi olan Pennsylvania’nın kazanılması kilit rol oynadı.