Skip to main content

İran Tıp Konseyi: Gerçek Coronavirüs sayıları resmi sayıların en az üç katı 

İran Tıp Konseyi: Gerçek Coronavirüs sayıları resmi sayıların en az üç katı 
İran ve Rojhelat’ta Coronavirüs nedeniyle yaşanan ölümlerde yüksek artış olması tedirginliği artırdı. İran Tıp Konseyi Başkanı Muhammedreza Zaferxendi, gerçek Coronavirüs vaka ve can kaybı sayısının resmi olarak açıklanan sayının en az üç katı olduğunu söyledi.
posted onNovember 2, 2020
nocomment

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) günlük yeni tip Coronavirüs salgını kaynaklı can kaybı sayısı dün 434 ile rekor seviyeye ulaştığı açıklanırken üst düzey bir sağlık kuruluşu başkanı, gerçek sayının resmi olarak açıklanan sayının en az üç katı olduğunu söyledi. 

İran İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sedat Lari, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada can kaybının 35 bin 298'e çıktığını,  vaka sayısının ise 7 bin 719 artarak 620 bin 491'e yükseldiğini söyledi. 

Tıp Konseyi Başkanı: Gerçek sayılar resmi sayıların en az üç katı

İran Tıp Konseyi Başkanı Muhammedreza Zaferxendi İran Öğrenci Haber Ajansı’na (ISNA) yaptığı açıklamada, resmi rakamların doğruluğundan şüphe ettiğini ve İran ve Rojhelat’ta feci bir ölüm oranına ulaştığını söyledi. 

Resmi can kaybı sayısının yalnızca kayıtlı hastanelerde hayatını kaybeden kişileri baz aldığının altını çizen Zaferxendi, “Konseyimizin hastane ve mezarlıklar da dahil bir çok alanda yaptığı saha araştırmaları, gerçek can kaybı sayısının resmi sayıların en az üç katı olduğunu gösteriyor” dedi. 

İran Tıp konseyi, İran'da doktorların mesleki ruhsatlandırma ve benzeri yetkinlik statüsü veren bir sivil toplum örgütüdür. 

Binlerce sağlık çalışanının da Coronavirüse yakalandığını vurgulayan Zaferxendi,  konseyin elde ettiği verilere göre bunlardan 300'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. 

İran Parlamentosu Araştırma Merkezi de geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığı raporunda, Coronavirüs kaynaklı gerçek vaka ve can kaybı sayısının, rejimin Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayının en az iki katı olabileceğini belirtmişti.

İran ve Rojhelat’ta Coronavirüs kaynaklı vaka ve can kayıplarının son günlerde aşırı derecede artması ardından İran rejimi önce başkent Tahran ardından İran ve Rojhelat kentlerinin tümünde okulları, camileri, mağazaları ve restoranları kapatma kararı aldı.

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran ve Rojhelat’ın 31 vilayetinde 10 günlük kapanma kararını açıkladı. 

Öte yandan İran rejimi İçişleri Bakanlığı, Pazartesi (bugün) itibariyle Tahran da dahil olmak üzere 25 kente giriş çıkış yasağı getirildiğini duyurdu.