Skip to main content

İran rejimi genç kadın şair ve yazar Mina Rad’ı tutukladı

İran rejimi genç kadın şair ve yazar Mina Rad’ı tutukladı
İran rejimi istihbaratı İtlaat’ın genç Kürt şair ve yazar Mina Rad’ı gözaltına alması ardından Rad’ın yaşam koşullarının kötü olmasıyla tanınan Qarçak Hapishanesine konulduğu bildirildi.
posted onOctober 6, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti istihbarat teşkilatı İtlaat’ın genç Kürt kadın şair ve yazar Mina Rad’ı gözaltına alması ardından mahkemeye çıkarılan Mina Rad’ın ‘rejim karşıtı propaganda’ yapmak suçlamasıyla tutuklandığı ve yaşam koşullarının kötü olmasıyla önlü Qarçak Hapishanesine konulduğu bildirildi.

Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Loristan’ın eyaletine bağlı Durud kenti nüfusuna kayıtlı 20 yaşındaki genç Kürt Şair Mina Rad’ın bugün sabah saatlerinde Durud İtlaat merkezine çağrıldığı ve daha sonra kendisinden haber alınamadığı aktarılmıştı.

AVATODAY’in ulaştığı son bilgilere göre Mina Rad, yaşam koşullarının zorluğuyla nam salmış Qarçak Hapishanesine götürüldü.

Lor şairi ve yazar Mina Rad, 4 Temmuz 2020'de İran rejimi medya-kültür mahkemesine çağrılmış ve “rejime karşı propaganda” suçlamasıyla 8 ay ertelemeli 2 ay hapis cezasıyla yargılanmış, ardından 23 Ağustos’ta cezası onanmıştı.

Durud İtlaat mensupları Aralık 2017-Ocak 2018 protesto gösterileri sırasında da Mina Rad'ı ifadeye çağırıp sorgulamış, ardından serbest bırakmalarına rağmen sürekli taciz etmişlerdi.

Şair ve Yazar Mina Rad, bu sorgular esnasında tehdit ve hakaretlere maruz kaldığını açıklamıştı.

Ferahnak Cemşidi’nin tutukluluk süresi üçüncü kez uzatıldı

Ferahnak

 

Öte yandan 28 Haziran’da Rojhelat’ın Kürdistan eyaletine bağlı Senendej kentinde İtlaat mensupları tarafından gözaltına alındıktan sonra 28 Eylül’de tutuklanan çevre aktivisti Ferahnak Cemşidi’nin tutukluluk süresinin üçüncü kez uzatıldığı bildirildi.

Ferahnak Cemşidi’nin şu anda Kürdistan Eyaletinin başkenti Sanandaj Hapishanesi’nde tutulduğu aktarıldı.

Çevre aktivisti Ferahnak Cemşidi de 2018 sonbaharında İran rejiminin çevre aktivistlerine karşı başlattığı tutuklama dalgası sırasında ifadeye çağrılmış ve sorguya çekilmişti.