Ana içeriğe atla

Demirtaş, Türk yargısından tahliye talep etmedi

Demirtaş, Türk yargısından tahliye talep etmedi
Türk devleti tarafından ‘siyasi karar’la cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, Türk mahkemesine verdiği savunmasında, 'Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum' dedi.
posted onDecember 16, 2019
noyorum

Türk devleti tarafından ‘siyasi karar’la cezaevinde tutulan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk mahkemesine verdiği savunmasında, 'Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum' dedi.

“Tarihe not düşmek için…”

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DAİŞ’in Kobani’ye saldırılarının yoğunlaştığı  2014’ün Ekim ayında Kuzey Kürdistan’da gerçekleşen ve 6-8 Ekim olayları diye tabir edilen şiddetli protestolarda yaşanan olaylarına ilişkin yargılandığı davaya ilişkin mahkemeye SEGBİS’le (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) katıldı. Kendisine ve arkadaşlarına yapılan hukuksuzlukları anlatan Demirtaş, “Bunları tarihe not düşmek için SEGBİS’e çıkmayı kabul ettim” dedi.

“Bize karşı aleni bir kumpas kurulmuştur”

Demirtaş yaptığı savunmada, “Benim hakkımda tutuklama kararını hakimler vermedi, hâkimler kaldırmayacaktır” diyerek yargılamanın siyasi olduğunu belirtti. Demirtaş şunları söyledi:

“Ben şu anda iktidarın (Erdoğan) açık talimatları ve yönlendirmeleri nedeniyle cezaevinde tutulan bir siyasi rehineyim. Benimle ve arkadaşlarımla ilgili yürütülen yargı adı altındaki faaliyetlerin hiçbiri hukuki ve kanuni değildir. Bize karşı siyaset eliyle ve yargı aracılığıyla aleni bir kumpas kurulmuştur. Bu tutuklama kararı da kumpasın bir devamıdır.”

“Hakkımızda açılmış soruşturmalar ‘kumpas belgesi’ olarak yargı konusu olacaktır”

Demirtaş şöyle devam etti:

“Bize bu kumpasları kuranların bağımsız yargı önünde hesap vereceğinden kuşku duymuyorum. Yürütme gücünün Anayasa’ya aykırı şekilde pervasızca kullanılması nedeniyle hakkımızda açılmış soruşturmalar birer kumpas belgesi olarak ileride yargı konusu olacaktır.”