Ana içeriğe atla

Süleymaniye ile Erbil'de İran ve Türkiye bağlantılı eş zamanlı saldırılar

Süleymaniye'de drone saldırısı
Arbet Havaalanı
Süleymaniye Arbet Havaalanı'nda patlama meydana geldi
posted onSeptember 18, 2023
noyorum

Başkent Erbil'de öğlen saatlerinde bir eve düzenlenen silahlı saldırıda KNK üyesi Deniz Cevdet Bülbün hayatını kaybetti.

Bu olaydan yaklaşık bir saat sonra Süleymaniye’nin Arbet ilçesi yakınlarında bir havaalanına düzenlenen saldırıda KYB'ye bağlı 3 Anti-Terör Birimi üyesi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralandı. Süleymaniye'deki saldırının İran, Erbil'deki suikastin de Türkiye bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Pazartesi günü saat 13:30 sularında Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil'de Raperin Mahallesi 97’nci Sokak’ta bulunan bir eve silahlı saldırı düzenlendi.

Kimliği bilinmeyen silahlı bir saldırgan, kapıyı çaldıktan sonra içeri girerek evde bulunan Deniz Cevdet Bülbün'e beş el ateş etti. 

Saldırgan, olay yerinden hızla kaçarken, başından yaralanan Deniz Cevdet Bülbün hayatını kaybetti. 

Erbil'deki silahlı saldırı hakkında açıklama yapan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Deniz Cevdet Bülbün'ün KNK üyesi olduğunu duyurdu.

Saldırının terör eylemi olduğunu ifade eden KNK'nin açıklaması şöyle:  

“Bugün saat 13.30’da Hewlêr’de bulunan KNK Güney Kürdistan Temsilciliğinde alçakça bir saldırı sonucunda bir KNK üyemiz katledildi. Bu terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve ilgili taraflardan yoldaşımız Deniz’i katledenleri bir an önce ortaya çıkarmalarını ve üyelerimiz ve temsilciliğimize yönelik güvenlik sorumluluklarını yerine getirmelerini talep ediyoruz.”

Erbil'deki suikastin yankıları sürerken, bir saldırı haberi de Süleymaniye’nin Arbet ilçesindeki havaalanından geldi.

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile yapıldığı düşünülen saldırıda, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Anti-Terör Birimi üyesi 3 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani yazılı bir açıklama yaparak, saldırının Kürdistan Bölgesi ve Irak sınırın açık bir şekilde ihlal ettiğini, başta Süleymaniye olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nin barış ve istikrarını hedef alan komplonun bir parçası olduğunu söyledi.

Bafıl Talabani, bu "komplonun" faillerine ilişkin bir ifadede bulunmazken, Süleymaniye'deki saldırının İran, Erbil'deki suikastin de Türkiye bağlantılı olabileceği üzerinde duruluyor.

Zira, İran'ın Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Doğu Kürdistanlı (Rojhilat) partilerin "silahsızlandırılması" için tanıdığı süre yarın 19 Eylül'de son buluyor. Süleymaniye saldırısının bu tarihten bir gün önce gerçekleşmiş olması dikkatleri İran'ın üzerine çekiyor.

Erbil'de yaşanan saldırının da, Türk istihbaratının Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK kadrolarına yönelik son yıllarda arttırdığı silahlı suikastlerin bir devamı olduğu düşünülüyor.

Ayrıca, Erbil suikastinin, Yeşil Sol Parti ve HDP öncülüğünde İstanbul, İzmir, Mersin, Şırnak, Hakkari gibi birçok kentte Kürdistan Bölgesi yönetimine karşı kampanyaya dönüşen protestoların düzenlenlendiği bir günde yapılması ise dikkat çekiyor.