Ana içeriğe atla

İran ve Azerbaycan’dan tansiyonu düşürme mesajı

İran ve Azerbaycan’dan tansiyonu düşürme mesajı
posted onOctober 14, 2021
noyorum

Son dönemde sınır hattında yaşadıkları gerilim ile gündeme gelen İran ve Azerbyacan, aralarındaki sorunları diyalog ile çözmek istediklerini açıkladı.

Salı akşamı İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Azerbaycanlı Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme hakkında açıklama yapan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, tarafların, son dönemde yapılan açıklamaların iki ülke ilişkilerine zarar verdiğini, sorunların diyalog yoluyla çözülmesi üzerinde anlaştıklarını bildirdi.

İranlı Bakan Abdullahyan ise, iki ülkenin birbirlerinin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, yanlış anlaşılmalardan kaçınarak ilişkilerini iyileştirmesi gerektiğini belirtti. 

Tahran ve Bakü’nün düşmanları olduğunu dile getiren Abdullahiyan, her iki tarafın düşmanlarına ilişkilerini bozma fırsatı vermemesi gerektiğini ifade etti.

Abdullahyan 6 Ekim’de Kafkasya bölgesinin jeopolitik ve coğrafyasının yabancı müdahaleler etkisi ile zedelenmemesi gerektiğini ve bunun önem taşıdığını söylemişti.

Son günlerde, Tahran-Bakü ilişkileri, Azerbaycan-İsrail “yakınlaşması” gerekçe gösterilerek gerilmişti.

İran’ın, 1 Ekim günü Azerbaycan sınırında başlattığı kapsamlı bir askeri tatbikat Azerbaycan tarafında öfke ve şaşkınlık yaratmıştı.