Ana içeriğe atla

Kanada mahkemesi Hamaney’i terör suçundan mahkum etti

Kanada mahkemesi Hamaney’i terör suçundan mahkum etti
posted onMay 22, 2021
noyorum

Kanada mahkemesi, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve bazı üst düzey İranlı yetkiliyi, düşürülen Ukrayna Hava Yolları’na ait uçak nedeniyle terör suçundan mahkum etti.

Kiev’e gitmek üzere Tahran Havalanı’ndan kalktıktan sonra İran Devrim Muhafızları tarafından iki adet füze ile düşürülen Ukrayna Havayolları'na ait 'Boeing 737' tipi PS752 sefer sayılı yolcu uçağında yakınlarını kaybedenlerin Ontario Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne açtıkları davada karar verildi.

Uçağın düşürülmesinin terörist bir faaliyet olduğuna hükmeden mahkeme, İran İslam Cumhuriyeti, İran Silahlı Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran’ın dini lideri Muhammed Ali Hamaney ile bir dizi İranlı yetkili Mohammed-Hossein Afshordi, Hossein Salami, Seyyed Abdolrahim Mousavi ve Amir Ali Hajizadeh’i terör suçundan mahkum etti. 

Hamaney’in ilk kez terör suçundan mahkum edildiğini dile getiren kurban yakınlarından Mehrzad Zarei, hukuki süreçte ilk adımı kazandıklarını, sürecin tamamlanmasının ardından İran’a 1 milyar dolarlık tazminat davası açacaklarını belirtti.

8 Ocak 2020 sabahı Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere kalkış yaptıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı. Uçakta hayatını kaybedenler arasında 63 Kanada vatandaşı bulunuyordu.

İran, ilk başta uçağın kendileri tarafından vurulduğunu reddetmiş, daha sonra ‘hassas bir askeri bölge’ üzerinde uçtuğu gerekçesiyle yanlışlıkla vurulduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı. İranlı yetkililer, hayatını kaybeden her bir yolcunun yakınlarına 150 bin dolar tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.