Ana içeriğe atla

Trump hakkındaki ‘Azil Tasarısı’ yarın sunulacak

Trump hakkındaki ‘Azil Tasarısı’ yarın sunulacak
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Ted Lieu, Başkan Donald Trump hakkında hazırladıkları azil tasarısını yarın Temsilciler Meclisi’ne sunacaklarını açıkladı.
posted onJanuary 10, 2021
noyorum

ABD’de Demokratlar, tüm dünyada büyük yankı uyandıran Kongre baskınından, destekçilerini kışkırttığını savundukları Başkan Donald Trump'ı sorumlu tutuyor. Demokrat Partililer, görev süresinin dolmasına iki hafta kalan Trump'ın azledilmesi için çabalarını yoğunlaştırdı.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Ted Lieu, Başkan Donald Trump hakkında azil tasarısını Pazartesi (yarın) sunacaklarını açıkladı.

Lieu, 2019 yılının Aralık ayında Trump’a yönelik ilk azil tasarısının Temsilciler Meclisi’nde onaylanması sürecinin aktif katılımcılarından biriydi. Ancak daha sonra Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’daki azil davasının sonunda Trump, siyasi rakibi Joe Biden'ı hedef almak için ABD’nin Ukrayna'ya yapacağı yardımı kullandığı yönündeki suçlamalardan beraat etmişti.

Mecliste California eyaletini temsil eden Lieu Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, Kongre’ye Trump destekçilerince Çarşamba günü düzenlenen baskının ardından hazırlanan yeni azil tasarısını yarın Temsilciler Meclisi’ne sunacaklarını bildirdi. Mesajında Lieu, kendisinin yanı sıra diğer iki Demokrat Kongre üyesi David Cicilline ve Jamie Raskin ile Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu ekibi tarafından hazırlanan tasarının 180 imzaya ulaştığını bildirdi.

Trump Kongre baskını sırasında destekçilerini öven bir mesaj yayımlamış ancak sonrasında gelen tepkiler üzerine şiddet kullanmalarını kınayan bir video paylaşmıştı.

Cumhuriyetçiler ikiye bölündü

Öte yandan Cumhuriyetçiler ise Donald Trump’ın görevinden alınması konusunda bölünmüş durumda. Bazı Cumhuriyetçi senatörler Trump’ın istifa etmesi gerektiğini savunurken, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin bir kısmı bu süreçte istifasını sundu. Ancak partinin ağır toplarından Senatör Lindsey Graham ve Kevin McCarthy, Trump’ın görev süresinin dolmasına 12 gün kala azledilmesinin ülkeyi daha da böleceği için Demokratlara bu çabalarını askıya almaları çağrısında bulundu.

Senatör Mitch McConnell ise Trump’ın görev süresi dolduktan sonra Demokratlar Senato’nun da kontrolünü alacağı için dava süreci başlatılabileceğini işaret etti.

Trump eğer görevden ayrıldıktan sonra başlatılacak bir dava sürecinde suçlu bulunursa eski başkanların faydalandığı emekli maaşı ve güvenlik hizmetinden yararlanamayacak. Ancak Başkan'ın olası bir davanın ardından suçlu bulunması için Senato’da üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bu da en az 17 Cumhuriyetçi senatörün, azil kararına onay vermesi gerektiği anlamına geliyor.

Kasım ayındaki seçimi kazanan Demokrat aday Joe Biden, Beyaz Saray koltuğunu 20 Ocak'ta devralacak. Trump, Amerikan siyasetinin gelenekleri açısından büyük önem taşıyan devir teslim törenine katılmayacağını açıklamış, ABD basınında hafta sonunda yer alan haberlerde, törene Başkan Yardımcısı Pence'in katılacağı bildirilmişti.

 

FBI en fazla aranan saldırganların resimlerini yayınladı

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 6 Ocak’ta başkent Washington’da Kongre binasını işgal eden Başkan Donald Trump yanlısı saldırganların fotoğraflarını yayınlayarak halktan yardım istedi.

FBI, işgal sırasında çekilen birçok fotoğrafı resmi internet sitesinden yayınlayarak, fotoğraflardaki kişileri tanıyanların kendilerini arayarak bilgi vermesini talep etti.

FBI internet sitesinde şu açıklamaya yer verildi:

“6 Ocak olayları sırasında suç işleyenleri bulmak için tüm araştırma kaynaklarımızı agresif bir şekilde kullanıyoruz. Suça karışanları yakalamak için federal, eyalet ve yerel ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Eğer siz de olay günü yasa dışı şiddet eylemlerine tanık olduysanız ya da yayınladığımız fotoğraflardaki olaylarla ilgili herhangi bir bilginiz varsa, her türlü bilgi, fotoğraf veya videoyu bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.”