Ana içeriğe atla

Bakurlu aydınlardan PKK-PDK gerginliği için çağrı: Düşmanları sevindirmeyelim

Bakurlu aydınlardan PKK-PDK gerginliği için çağrı: Düşmanları sevindirmeyelim
Bakurlu gazeteci, yazar, siyasetçi, sanatçı ve aydınlar, Başûr’da PKK ile PDK arasında sün dönemlerde yaşanan gerginlikle ilgili ortak bir açıklama yaparak, “Düşmanları sevindirmeyelim, gelin ulusal kazanımlarımız etrafında birleşelim” mesajını verdi.
posted onNovember 9, 2020
noyorum

Kuzey Kürdistanlı (Bakur) gazeteci, yazar, siyasetçi, sanatçı ve aydınlar, Güney Kürdistan’da (Başûr) Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Kürdistan Demokrat Parti (PDK) arasında son dönemde bir Peşmerge’nin şehit olmasıyla sonuçlanan gerginlik nedeniyle Diyarbakır’da ortak bir açıklama yaptı.

PKK’ye yakın kişi ve kurum yetkilileri ile Halkların Demokrasi Partisi (HDP) yetkililerinin yer almadığı toplantıda okunan ortak açıklamada “Düşmanları sevindirmeyelim, gelin ulusal kazanımlarımız etrafında birleşelim” mesajı verildi.

Kürt siyasetçi Yusuf Aydın tarafından okunan ve “Bir bütün olarak Kürt ulusu, özel olarak da Güney Kürdistan tarihi ve hassas bir dönemden geçmektedir” denilen açıklamada  şu ifadelere yer verildi:

“Kürt ve Kürdistan düşmanları halkımızın ulusal tarihi kazanımlarını yok etmek için her fırsatı kullanmakta, birçok sinsi planı uygulamaktadırlar. Böyle bir süreçte ulusal değer ve kazanımlarımızı korumak her zamankinden daha çok önemlidir.

“PKK’nin Peşmergeye saldırısını kınıyoruz”

Bu açıdan 04.11.2020 günü PKK’nin Güney Kürdistan’da Amêdiye çevresinde Peşmerge güçlerine karşı gerçekleştirdiği saldırı, aynı zamanda Güney Kürdistan’daki mevcut siyasi statüyü ve federe devletin meşruiyetini yok sayan kabul edilemez bir saldırıdır. Bu saldırıyı kınıyoruz.

Bir süredir PKK’nin Güney Kürdistan Federe Bölgesi’ndeki varlığı ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Hükümeti ve Başkanlığı’nın meşru iradesini yok sayan faaliyetlerinden kaynaklanan bir gerilimin yaşandığı biliniyor. Ancak bu gerilimin sıcak bir çatışma aşamasına gelmesi hepimiz için kaygı vericidir.

Bu tür çatışmaların Kürt milletinin haklı davasına, Güney Kürdistan’daki ulusal kazanımlara büyük bir zarar vereceği açıktır. Güney Kürdistan’da olası bir çatışma durumu sadece buradaki kazanımları riske sokmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin diğer parçalarında da onarılmaz yaralar açacaktır.

Böyle bir tablodan ise en çok sömürgeci güçlerin sevineceği açıktır. Bu çerçevede yapılacak şey dönüşü olmayan bir aşamaya gelmeden mevcut gerilimi sona erdirmek ve bu gerilime yol açan sorunları ortadan kaldırmaktır.

“Sorunların diyalogla çözülmesi esas alınmalıdır”

Bunun için PKK Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin egemenlik hakkını tanımalı, meşru iradesine saygı göstermeli, sömürgeci devletlerin müdahalesine zemin hazırlayan siyasi tutum ve eylemlerden kaçınmalı, bütün sorunların diyalog ve karşılıklı görüşmelerle çözülmesi esas alınmalıdır.

PKK, Başkan Sayın Mesud Barzani’nin ‘Kardeş kavgasını haram kıldık’ yaklaşımına yapıcı ve sorumluluk anlayışıyla yaklaşmalı ve Kürdistan Bölgesi’ni istikrarsızlaştırabilecek tutumlardan uzak durmalıdır. Yurtsever Kürt kamuoyu, sivil toplumu, siyasal aktörleri mevcut sorunların derinleşmemesi ve yeni acıların yaşanmaması için etkin ve yapıcı bir tutum takınmalıdır.

Gelin, düşmanları sevindirmek yerine, hep birlikte ulusal özgürlük ve bağımsızlık davası etrafında birleşelim.”