Ana içeriğe atla

Şengal’de DAİŞ vahşetinin kayıp izleri: 70 Ezdi kadının cesedi bulundu

Şengal’de DAİŞ vahşetinin kayıp izleri: 70 Ezdi kadının cesedi bulundu
Şengal’de vahşi terör örgütü DAİŞ’in katlettiği 70 Ezdi Kürt kadın cesedinin gömülü olduğu yeni bir toplu mezar bulundu.
posted onOctober 25, 2020
noyorum

Vahşi terör örgütü DAİŞ’in soykırım amacıyla Şengal’e gerçekleştirdiği saldırılar ardından katlettiği 70 Ezdi Kürt kadın cesedinin gömülü olduğu yeni bir toplu mezar bulundu.

Bulunan toplu mezarla ilgili Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Hükümeti Toplu Mezarlar Araştırma Merkezi Başkanı Sirwan Celal, Şengal’de DAİŞ tarafından infaz edilen Ezidi Kürt kadınların gömülü olduğu yeni bir toplu mezar bulduklarını söyledi.

Kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Sirwan Celal, toplu mezarda yaşları 50 ila 80 arasında değişen 70 Ezdi Kürt kadının cesedinin olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Yeni tip Coronavrüs (Covid-19) salgınından dolayı çalışmalarına bir süre ara verdiklerini belirten Sirwan Celal, toplu mezarların açılması ve kurbanların tespiti için çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Irak Parlamentosu Ezdi soykırımı için ilk defa toplandı

Şengal’deki Ezidi halkı, terör örgütü DAİŞ’in Şengal’de gerçekleştirdiği vahşetin soykırım olarak tanınmasını ve bu çerçevede soykırım suçunu işleyen teröristlerin yargılanmasını isterken Irak Parlamentosu Ezdi Soykırımı Yasa Tasarısı nedeniyle ilk defa toplandı. 

Toplantıda Irak’ın bazı uluslararası anlaşmalara dahil olmasını öngören bazı yasa tasarıları ele alındı.

Toplantı maddelerinden biri de DAİŞ’in Ezdi Kürtlere yönelik katliamının, soykırım olarak tanınmasını öngören yasa tasarısı oldu.

Konuyla ilgili bazı Ezdi kadınlar bu ayın başında Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Beşir Haddad’la bir araya gelerek, mağduriyetlerinin giderilmesini istemişti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, yaşananların soykırım olarak tanınması için Irak nezdinde ve uluslararası düzeyde girişimlerde bulunuyor.

Terör örgütü DAİŞ, 3 Ağustos 2014’te Şengal ve çevresine düzenlediği saldırıda binlerce Ezdi Kürt’ü katletmiş, binlercesini da kaçırmıştı.