Ana içeriğe atla

Fransa’da radikal İslamcılara karşı geniş çaplı operasyonlar

Fransa’da radikal İslamcılara karşı geniş çaplı operasyonlar
Geçtiğimiz hafta Fransa’da bir öğretmenin başı kesilerek katledilmesi ardından Fransız polisi, radikal İslamcılara yönelik başlattığı operasyonlar sonucunda onlarca kişinin göz altına alındığı bildirilirken çok sayıda Müslüman derneğin de kapatılacağı açıklandı.
posted onOctober 20, 2020
noyorum

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, geçen hafta dersinde ifade özgürlüğünü anlatırken Muhammed Peygamber karikatürü gösterdiği için tarih öğretmeni Sauel Party’nin başının kesilerek öldürülmesi olayının ardından radikal İslamcılara yönelik geniş çaplı operasyonlar başlatıldığını açıkladı. Darmanin,  bu operasyonların süreceğini ve çok sayıda Müslüman derneğin kapatılacağını söyledi.

Gerald Darmanin, internet üzerinden şiddet çağrısı ve nefret söylemi yapıldığı gerekçesiyle 80’e yakın soruşturma başlatıldığını belirtti ve radikal görüşleriyle bilinen bazı Müslüman derneklerini kapatmayı planladıklarını söyledi.

Fransız bakan, Samuel Paty isimli tarih öğretmenin başı kesilerek öldürülmesiyle bağlantılı olarak operasyonlarında sürdüğünü duyurdu. Öğretmeni öldüren Çeçen kökenli cani, polis operasyonunda öldürülmüştü.

Fransız bakan, Europe-1 radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Onlarca şüphelinin yakalanması için bugün başlatılan polis operasyonları sürecek” dedi.

Radikal İslamcı derneklere yakın takip 

Radikal görüşlü Müslüman derneklerinin yakın takibe alınacağını belirten Darmain, yaklaşık 50 derneğinin aranacağını "İslam Karşıtlığıyla Mücadele Kolektifi" ve "Baraka City" isimli sivil toplum örgütü de içinde olmak üzere bazı derneklerin kapatılmasının gündemde olduğunu duyurdu.

Darmain, “Devletten hem maddi destek alıp vergi indirimi kolaylığı sağlayan ve Cumhuriyet düşmanlığı yapan dernek ve kuruluşları kapatmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Bu arada Fransız hükümetinin operasyonlarla birlikte, yakından takibe alınan 231 yabancıyı sınır dışı etmek için hazırlandığı bildirildi.

Cesedi başı kesik halde bulunan öğretmenin ölümüyle ilgili olarak geçen hafta 9 kişinin gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında, öğretmenin öğrencilerinden birinin babası ve polis tarafından vurularak öldürülen kişinin 6 aile üyesi bulunuyor.

Büyük protesto gösterileri

Fransa

 

Öte yandan Muhammed peygamber karikatürü gösterdiği için vahşice katledilen öğretmen Samuel Paty'yi anmak ve saldırıyı kınamak amacıyla bugün Fransa’da on binlerce kişinin katılımıyla protesto  gösterileri düzenlendi.

Başkent Paris'in merkezindeki Place de la Republique meydanında toplanan kalabalık alkışlarla "Ben öğretmenim" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösterilere Başbakan Jean Castex ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da katıldı. Başbakan Castex, Twitter'dan da "Bizi korkutamazsınız. Korkmuyoruz. Bizi bölemezsiniz. Biz Fransayız" mesajını paylaştı. Fransa'nın terörle mücadele biriminin başkanı Laurent Nunex de France Info'ya verdiği röportajda 'sınırların aşıldığını' söyledi ve saldırının 'öğrenim özgülüğüne karşı barbarca bir eylem olduğunu' ifade etti.

Pazar günkü gösterilere katılanlardan biri elinde "Cumhuriyetin düşmanlarına sıfır tolerans", bir diğeri de "Ben öğretmenim: Samuel, seni düşünüyorum" yazılı pankartlar taşıdı. Fransız ulusal marşı La Marseillaise'in çalındığı meydanda bir dakikalık saygı duruşu da düzenlendi. Göstericilerin hepsi korona virüsü tedbirleri kapsamında maske takıyordu.

“Ben  Samuel'im”

Lille'de toplananların ellerinde "Ben Samuel'im" yazılı pankartlar vardı. Lyon'un Place Bellecour meydanında, Nantes, Toulouse, Strasbourg, Marseille, Bordeaux ve birçok farklı şehirde de binlerce kişi toplandı. Pazar günkü gösterilerin yanı sıra çarşamba günü de 47 yaşındaki öğretmen Paty için ulusal anma töreni düzenlenecek.