Ana içeriğe atla

Tıp Ödülü’nün ardından Nobel Fizik Ödülü'nün de sahipleri belli oldu

Tıp Ödülü’nün ardından Nobel Fizik Ödülü'nün de sahipleri belli oldu
2020 Nobel Fizik Ödülü, kara delikler üzerindeki araştırmalarından ötürü üç bilim insanı Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez'e verildi. Dün de ABD’li bilim insanları Harvey J. Alter, Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Hougtan’ın Nobel Tıp Ödülü’nü aldıkları açıklanmıştı.
posted onOctober 6, 2020
noyorum

2020 Nobel Fizik Ödülü üç bilim insanı arasında paylaştırıldı. Kara delikler üzerindeki araştırmalarından ötürü üç bilim insanı Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez 2020 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Ghez, Nobel tarihinde bu ödülü kazanan dördüncü bilim kadını oldu.

Dün de ABD’li bilim insanları Harvey J. Alter, Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Hougtan’ın Nobel Tıp Ödülü’nü aldıkları açıklanmıştı.

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, ödülün yarısının Penrose'ye "genel görelilik teorisinin kara deliklerin oluşumuna yol açtığını gösterdiği için" verildiği, diğer yarısının ise Genzen ile Ghez'e “görünmez ve son derece ağır bir nesnenin galaksimizin merkezindeki yıldızların yörüngelerini yönettiğini keşfetmeleri” nedeniyle verildiği belirtildi.

Nobel Fizik Ödülü, 1901'den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. Nobel Fizik Ödülü'nü bugüne kadar 3 kadın kazanmıştı. Amerikalı astronom Andrea Ghez'in Nobel alması ile birlikte bu sayı 4'e yükseldi. 1903'te Polonya asıllı Fransız kimyager ve fizikçi Marie Curie, 1963'te Alman asıllı ABD'li fizikçi Maria Goeppert-Mayer, 2018'de ise Kanadalı fizikçi Dana Strickland ödülün kadın sahipleri oldu.

Dün açıklanan bu yılın Nobel Tıp Ödülü, ABD'li bilim insanları Harvey J. Alter, Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Hougtan'ın oldu.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, bilim insanlarının ödüle Hepatit-C virüsünü keşifleri ve bu alandaki çalışmaları nedeniyle layık görüldüğü ifade edildi.