Ana içeriğe atla

İran rejimi Rojhelat sınırını boşaltıyor: Plan Serdeşt’in 6 köyünde başlatıldı

İran rejimi Rojhelat sınırını boşaltıyor: Plan Serdeşt’in 6 köyünde başlatıldı
İran rejimi Rojhelat’ın başûr ve Bakur sınırına yakın bölgelerini boşaltma girişimine başladı. İran rejimi bu planını Serdeşt’te uygulamaya koydu ve ilk etapta 6 köyü boşaltmaya başladı. İran rejiminin bu planı rejimin Milli Güvenlik Konseyi kararıyla uygulamaya koyduğu bildirildi.
posted onSeptember 26, 2020
noyorum

Kürdistan’ın işgal eden egemen devletlerin Kürdistan parçaları arasındaki iletişimi kesmek amacıyla uyguladıkları politikalara İran İslam Cumhuriyeti’nden bir yenisi eklendi.

İran rejiminin Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Güney Kürdistan (Başûr) ve Kuzey Kürdistan (Bakur) sınırına yakın bölgelerini boşaltma girişimine başladığı bildirildi.

İran rejiminin Rojhelat-Başûr ve Rojhelat-Bakur  ilişkilerini kesme uygulamasının rejimin Milli Güvenlik Konseyi kararıyla uygulamaya konulduğu bildirildi.

Mollalar ‘Kırmızı bölge’ adıyla Türk devletinin ‘güvenli bölge’ modelini uyguluyor

İran rejiminin ‘kırmızı bölge’ adıyla, Türk devletinin Batı Kürdistan’ı (Rojava) işgal ederek oluşturmaya çalıştığı ‘güvenli bölge’ye benzer bir bölge oluşturmak istediği, bu çerçevede Rojhelat’ın Başûr sınırına yakın bölgeleri insansızlaştırmaya çalıştığı kaydedildi.

Kürtlere karşı her vahşeti reva gören İran rejiminin bu planının sadece Rojhelat’ın Başûr sınırına yakın bölgeleri kapsamadığı aynı zamanda Rojhelat’ın Bakur sınırındaki bölgeleri de kapsadığı belirtildi.

Plan Serdeşt’te uygulamaya konuldu: 6 köy boşaltılıyor

Serdeşt

 

Molla rejiminin Rojhelat’ın Serdeşt kentinde bu planı uygulamaya başladığı ve Devrim Muhafızları (Pasdaran) aracılığıyla bölge halkına evlerini terk etmelerini istediği aktarıldı.

Serdeşt Kent Sivil Meclisi’nden bir kaynağın aktardığına göre, İran rejimi Sınır muhafızları geçtiğimiz günlerde sınır bölgelerinde bulunan köylülere evlerini boşaltmalarını ve başka yerlere göç etmeleri için resmi olarak bilgilendirdi.

İran rejim sınır muhafızlarının sözü edilen 6 köy sakinlerine, köylerinin sınır noktalarına çok yakın olması nedeniyle boşaltılması gerektiğini bildirdiği aktarıldı.

Öte yandan İran rejim parlamentosu Serdeşt ve Piranşar kentleri temsilcisi Kemal Husenpur’un, rejimin Milli Güvenlik Kurulu Başkanı Eli Şemxani’e gönderdiği bir mesajda, bu köylerin boşaltılmasının bu şekilde olmasının doğru olmadığını, boşaltılmak istense dahi burada yaşayan halkın rızasının alınması gerektiğini aktardığı belirtildi.

Kemal Husenpur mesajında, olumsuz durumların önüne geçmek için bu köylerin bu şekilde kanunsuzca boşaltılması yaklaşımından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Husenpur mesajında, köyleri boşaltılmak istenen halka, köylerini boşaltmadan önce gerekli barınma ve yaşama imkanlarının sağlanması, daha sonra boşaltma işleminin yapılması gerektiğini dile getirdi.

AVATODAY, yerel kaynaklarından elde ettiği bilgiler ışığında, daha önce İran rejiminin kaymakamları aracılığıyla sınır bölgelerine asker ve silah sevkiyatına başladığını duyurmuştu. İran rejimi, bu planının devreye koymak amacıyla daha önce de bazı bölgeleri askeri alan ilan ederek sivil girişlere yasaklamıştı.

 

نووسراوى پیلانەکە