Ana içeriğe atla

Rojava’da Kürt Yüksek Konseyi’nin kuruluşu ilan edildi

Rojava’da Kürt Yüksek Konseyi’nin kuruluşu ilan edildi
Rojava’da PYNK ile ENKS arasında devam eden Kürt ulusal birliği müzakerelerinde 6 maddede anlaşmaya varıldığı ve anlaşma kapsamında Kürt Yüksek Konseyi’nin kurulmasına karar verildiği bildirildi.
posted onSeptember 21, 2020
noyorum

Batı Kürdistan’da (Rojava) Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında devam eden ulusal birlik müzakerelerinde 6 maddede anlaşmaya varıldığı ve anlaşma kapsamında Kürt Yüksek Konseyi’nin kurulmasına karar verildiği bildirildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan PYNK Müzakere Heyeti Üyesi Sema Bektaş, PYNK ve ENKS’nin “Kürt Yüksek Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

PYNK ile ENKS, Fransa, İngiltere ve özellikle ABD’nin teşvikiyle Rojava’da Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla yedi aydır müzakereler sürdürürken bu müzakerelerde gelinen aşama hakkında açıklama yapan Sema Bektaş, PYNK ve ENKS’nin Türk devleti ve güdümündeki cihatçı haydut çetelerin işgali altında bulunan Serêkaniyê, Afrin ve Grê Spi’den göç eden yurttaşların geri dönmesi, Suriye’de izlenilecek Kürt siyasi stratejisi, Kürtlerin uluslararası arenada temsil edilmesi ve Kürtlerin ulusal kazanımlarının nasıl korunacağı’nın yanı sıra Rojava’da kadınların temsiliyeti ve iç kuralların belirlenmesi gibi 6 madde konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Sema Bektaş, varılan bu anlaşma çerçevesinde Kürt Yüksek Konseyi’nin de kurulmasına karar verildiğini duyurdu.

Konsey’in 40 kurul üyesinin olacağını kaydeden Bektaş, 40 üyenin 16’sının PYNK’den 16’sının ENKS’den ve diğer 8’inin ise diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden olacağını söyledi.

Söz konusu 6 maddelik anlaşma ve Kürt Yüksek Konseyi’nin kurulması kararının, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin dün Rojava’yı ziyaret etmesi ve her iki Kürt cephesi üst düzey yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirmesi ardından gelmesi dikkat çekti.