Ana içeriğe atla

Rojava’da çocukların silahaltına alınmasına karşı yeni karar

Rojava’da çocukların silahaltına alınmasına karşı yeni karar
Rojava Özerk Yönetimi, yayınladığı kararname ile çocuk yaştaki bireylerin silahaltına alınmasını önlemek amacıyla Çocukları Savaştan Koruma Ofisi’ni yenileyerek alınan yeni kararları kamuoyuna duyurdu.
posted onAugust 30, 2020
noyorum

Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanlığı, yayınladığı kararname ile çocuk yaştaki bireylerin silahaltına alınmasını önlemek amacıyla Çocukları Savaştan Koruma Ofisi’ni yenileyerek alınan yeni kararları kamuoyuna duyurdu.

Hiçbir taraf veya kişinin çocuk haklarını istismar edilmesine müsamaha edilmeyeceğinin vurgulandığı kararda, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) ile Birleşmiş Milletler arasında imzalanan Çocukların Savaştan Korunması ile ilgili imzalanan protokolü ihlal edenlere karşı gerekli yaptırımların uygulanacağı belirtildi.

Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanlığı’nın Çocukları Savaştan Koruma Ofisi’ni yenilemesine ilişkin 96 sayılı kararnamesinde şu ifadeler yer aldı:

“HSD ile BM arasında 19 Haziran 2019’da ‘Çocukların Savaştan Koruması’yla ilgili bir protokol imzalanmış ve bu protokol, Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından onaylanmıştır. Onaylanan protokolün uygulanması için şu kararlar alınmıştır:

1-) Çocukları Savaştan Koruma Ofisi’nin yeniden aktif edilmesi ve Qamişlo, Hesekê, Reqa, Dêrazor, Kobanê, Girê Spî, Şehba, Teqba ve Minbic’te şubelerinin açılması, ilgili komite ve kurulların aktif hale getirilmesi.

2-) Bu büro, çocuk yaştakilerin HSD ile İç Güvenlik Güçleri saflarında asker olarak alınmasına ve çocuk haklarının ihlallerine ilişkin şikayetleri denetleyecektir.

3-) Büro kendisine bağlı şubelere gelen şikayetleri değerlendirip Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimin ilgili birime iletecek. Burada değerlendirilen çocuk yaştakilerin silahaltına alma iddiaları HSD’nin ilgili birimine iletilecek ve gerekli işlemler yapılacaktır.     

4-) Şikayet edenlerin kişilik hakları ve gizliğine önem gösterilecektir. Ayrıca şikayet sahibi kimliğini gizli tutma hakkına sahip olacak ve istediği zaman şikayetini geri alabilecektir.  

5-) Askeri komutanlık, askeri bağlamda gereken yardımı temin etmekle ve şikayet sahiplerinin herhangi bir zarar görmesini engellemekle yükümlüdür. Kovuşturma sonunda, rütbeli personel dahi eğer iddiaya göre bir çocuk haklarına yönelik bir ihlalde pay sahibi ise, uluslararası kanunlara göre yaptırım uygulanacaktır. Tarafımızdan hiçbir taraf veya kişinin çocuk haklarını istismar edilmesine müsamaha edilmeyecektir.   

6-) Bu karar ilgili taraflara sunulur.”

General Mazlum: HSD çocukları silahaltına almaz

HSD ile BM arasında imzalanan Çocukların Savaştan Korunması protokolünün mimarı olan HSD Genel Komutanı General Mazlum Kobani, Temmuz ayının ortasında yaptığı açıklamada, HSD içinde çocuk yaşta kişilerin silah altına alındığı iddialarına karşılık HSD’nin böyle bir uygulamasının olamayacağını açıklamıştı.

HSD Komutanı, HSD içinde çocuk yaşta kişilerin silah altına alındığı iddiaların ret ederek HSD’nin böyle bir uygulamasının olamayacağını, kanıtlanması halinde de sorumluların cezalandırılacağını söylemişti.

General Mazlum, silah altına alındığı iddia edilen çocukların ailelerine iade edileceklerini ve ıspatlanması halinde çocukları askeri birliklere alan kişilerin de cezalandırılacağını teydi ettiği belirtmişti.