Ana içeriğe atla

“Temaşe Dergisi” yayın hayatına başladı

“Temaşe Dergisi” yayın hayatına başladı
Sinema içerikli Kürtçe “Temaşe Dergisi” (Kovara Temaşe) ilk sayısını çıkardı. Kürt sinemaseverler, artık bu sanat dalındaki güncel ve tarihi gelişmeleri kendi dillerinde takip edebilecek.
posted onJuly 7, 2020
noyorum

İlk Kürtçe sinema dergisi Temaşe okurları ile buluştu. Kürt sinemaseverler, artık bu sanat dalındaki güncel ve tarihi gelişmeleri Temaşe Dergisi (Kovara Temaşe) ile kendi dillerinde takip edebilecek.

Dijital ortamda ve PDF dosyası olarak yayınlanacak Temaşe dergisini isteyen okurlar, derginin internet sayfasından da PDF olarak indirerek okuyabilecek

Kürt ve dünya sinemasını konu alarak Kürtlerin, toprak, dil ve kültürel zenginliğini sinemaseverlere ulaştırmayı amaçlayan Temaşe Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini Mehmey Beyto ve Cihan Ulus üstleniyor.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Cihan Ulus, dergi çalışmalarına 5 ay önce “Kürt sinemasını geliştirmek için geleceğimizi aydınlatacak bir ışık bir tutumdur” şîariyla başladıklarını söyledi.

Cihan Ulus, Kürt sinemasının yeni yeni olgunlaştığını belirterek, “Önümüzde uzun ve zorlu bir yol var. Piyasası yok ve izleyicisi az. Küçük bir dünyada ve asıl izleyicilerine ulaşamıyor” dedi.

Temaşe

 

Kürtlerle sinemayı yakınlaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Ulus, “Senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncuları Kürt sinemaserlerle buluşturarak dünya global sinemasına ulaşmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Dergiyi 5 kişilik ekip olarak kendi imkanlarıyla çıkardıklarını dile getiren Ulus, sözlerine şunları ekledi:

“Her şeyin dijital olduğu bir dönemde dergiyi PDF olarak çıkarmaya karar verdik. Dijital olması okurlar için de iyi. Herkes istediği zaman telefonundan okuyabilir ve okutabilir.”

Temaşe Dergisi’nin ilk sayısında, sessiz film, kült, dizi ve farklı türlerle birlikte dünya sinemasından Charlie Chaplin, Steven Spielberg, Thedoros Angelopoulos ve Milos Forman da kendi filmleriyle yer almış.

Sinema tarihinin yer aldığı dergide, Sinema Terimleri başlığıyla bir sözlük de okurlarla paylaşılmış.

Temaşe dergisine şu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.kovaratemase.com/