Ana içeriğe atla

Kürt siyasetçi Hanifi Turan: Kürtlerin ilacı birliktir

Kürt siyasetçi Hanifi Turan: Kürtlerin ilacı birliktir
Türk devletinin Kürt güçlerine karşı Başûr’a yönelik saldırılarının Kürtlerin ulusal birliğini hedeflediğini belirten PAK MYK üyesi Hanifi Turan, “Saldırılara karşı Kürt halkının hem silahının hem de ilacının Kürt Ulusal Birliğidir” dedi.
posted onJune 24, 2020
noyorum

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hanifi Turan, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi topraklarındaki Haftanin’e yönelik başlattığı hava destekli kara operasyonunu değerlendirdi.

Kürt sorununun siyasi yöntemlerle çözülmesinden yana olduklarını dile getiren Hanifi Turan, saldırılara karşı Kürtlerin birlik olması gerektiğini ifade ederek, “Kürt halkının tek silahı ve ilacı ulusal birliktir” dedi.

PAK MYK Üyesi Hanifi Turan, Mesopotamya Ajansı’na (MA) verdiği röportajda Başûr topraklarına yapılan saldırıların yıllardır devam ettiğini ifade ederek, saldırıları kınadı.

 “Her kazanım önemlidir”

Son günlerdeki saldırıların yüzde yüz ulusal birliği hedeflediğini belirten Turan, “Kürdistan topraklarını ellerinde bulunduran Türkiye, İran, Suriye ve Irak gibi işgalci devletlerin tutumunu referandum sürecinde de gördük. Bu devletler o dönemde de hep beraber ortak bir tutum alarak hareket ettiler. O dönem İran kapılarını kapatmıştı, Irak asker göndermişti. Gördük ki hiçbiri, Kürt kazanımlarını desteklemiyor. Ondan dolayı diyoruz ki her kazanım önemlidir. Örneğin Rojava Kürdistan’ın kazanımı her parça için önemlidir yine Başûr’un kazanımı herkesin, her parçanın kazanımıdır. Bunlardan kaynaklı saldırılara karşı, kazanımlara da sahip çıkılmalıdır. Bunun içinde partimiz başta olmak üzere herkes harekete geçmelidir” ifadelerini kullandı. 

“Umarım PYNK ve ENKS anlaşması başlangıç olur” 

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında 16 Haziran’da yapılan ulusal birlik anlaşmasını mutlulukla karşıladıklarını aktaran Turan, partilerinin de tutumunun aynı bu şekilde olduğunun altını çizdi. Turan, “Rojava’da isteğimiz partilerin bir araya gelerek kendi siyasi, ekonomik, eğitim, askeri gibi tüm alanlarda bir yönetim oluşturmasıdır. Bugün bunun olması bizi sevindirdi. Biz bu anlaşmadan yanayız. Bu anlaşma sürecini yöneten Sayın Neçirvan Barzani’yi, Mesut Barzani’yi ve Mazlum Kobani’yi kutluyoruz. Umut ediyoruz ki bu başlangıç olur ve Rojava statüye kavuşur” diye konuştu.  

“Kürt halkının ilacı birliktir” 

Kürt siyasetçi Hanifi Turan, Rojava’da geliştirilen ittifak sonrası Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamaya ilişkin de şunları söyledi:

“Türkiye, İran, Irak ve Suriye hiçbir şekilde ulusal birliği kabul etmezler. Elbette bizi tehdit edebilirler, bize saldırabilirler de ama biz bu saldırılara karşı en büyük cevabımız olarak, en büyük silahımız olarak birliğimizi sağlamalıyız. Biz Kürt halkı olarak tek olmamız, hep beraber hareket etmemiz gerekir. Kürdistan çıkarları için birlik sağlanmalıdır. Kürt halkının ilacı budur. Biz Kürt ulusu olarak çıkarlarımızı her şeyin üstünde görmeliyiz. Onun için bun saldırılara karşı birlik olalım.”