Skip to main content

Volkswagen’ın Türkiye'de fabrika kurma projesi iptal

Volkswagen’ın Türkiye'de fabrika kurma projesi iptal
Alman otomotiv devi Volkswagen, daha önce askıya aldığını duyurduğu Türkiye'de bir milyar Euroluk fabrika kurma planını tamamen iptal ettiğini duyurdu. Wolkswagen yönetimi, karara gerekçe olarak Coronavirüs salgınını gösterdi.
posted onJuly 1, 2020
nocomment

Dünyanın en büyük otomobil üretim şirketi olan Alman Volkswagen şirketi, Türkiye’nin Manisa vilayeti yakınlarında kurmayı planladığı bir milyar Euroluk fabrika ile ilgili girişimleri yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tamamen iptal ettiğini duyurdu.

Şirketin Wolfsburg kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, "kararın arka planında Coronavirüs krizi nedeniyle küresel çapta otomobile talebin gerilemesi" olduğu iddia edildi.

Açıklamada, projenin bir süredir askıya alınmış olduğu ve şimdi ise projenin tamamen iptal edilmesi kararı alındığı  vurgulandı.

Bir milyar Euroluk yatırım

Yaklaşık bir milyar Euroluk yatırımla Manisa'da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022'de üretime geçmesi bekleniyordu. Söz konusu fabrikada, Volkswagen Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi öngörülmüştü.

Volkswagen, geçen yıl 2 Ekim'de Manisa'da 943 milyon 500 bin TL sermayeli "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ" unvanlı şirket kurmuş, şirketin ticaret siciline kaydı, kurulacak fabrikayla ilgili ilk adım olarak değerlendirilmişti.

Rojava’ya işgal saldırıları ardından proje askıya alınmıştı

Volkswagen'ın yeni fabrikasını Türkiye’de kurma konusunda kararını açıklaması, Türk ordusunun güdümündeki cihatçı çetelerle birlikte geçtiğimiz yılın Ekim ayında Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik başlattığı işgal harekatının Alman kamuoyunda yarattığı tepkiler nedeniyle ertelenmişti.