تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Yunanistan, Fransa’dan sonra ABD ile anlaştı 

Yunanistan, Fransa’dan sonra ABD ile anlaştı 
posted onOctober 11, 2021
noتعليق

28 Eylül’de Fransa ile ‘Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık’ anlaşması imzalayan Yunanistan, bu defa ABD ile mevcut Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (MDCA) güncellenmiş yeni protokolünü imzalayacak. 

Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ile gerilimler yaşayan Yunanistan, savunma ve güvenlik alanında peş peşe hamleler yapıyor. Atina yönetimi, Fransa ile imzalanan ‘Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık’ anlaşmasından sonra bir anlaşma da ABD ile yapacak.

Hürriyet’te yer alan habere göre, ABD ve Yunanistan dışişleri ve savunma bakanlıkları, arasında arasında yaklaşık 2 yıl süren müzakerelerden sonra hazırlanan protokol, 14 Ekim Perşembe günü Washington’da dışişleri bakanları Antony Blinken ve Nikos Dendias tarafından imzalanacak. Atina’daki haberlere göre geçmişte her yıl yenilenen protokol, ilk kez 5 yıl süreli olacak. ABD, özellikle Girit ve Dedağaç’taki (Aleksandrupolis) askeri varlığını ciddi şekilde güçlendirecek. Yunanistan, 4 yeni bölgedeki askeri tesis ve altyapılarını, ABD Silahlı Kuvvetleri’ne kolaylıklar sağlamak için tahsis edecek.

Yunanistan, protokolün imzalanmasıyla birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in yazacağı mektuba da büyük önem veriyor. Mektupta, Yunanistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine teminatlar içeren ifadelerin yer alması bekleniyor. Atina’daki haberlerde ayrıca iki yıl süren müzakereler sırasında Yunanistan’ın İskiri (Skiros), Limni, Kerpe (Karpathos) ve Rodos adalarında da askeri kolaylıklar önerdiği, ancak ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde sorun yaratabileceğinden bu önerileri kabul etmediği de belirtildi.