تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi: Kürtlere desteğimiz sürmeli

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi: Kürtlere desteğimiz sürmeli
Türkiye, Mısır, Bahreyn, İsrail’in ardından Rojava’yı ziyaret eden ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, Peşmerge ve HSD güçlerine desteğin sürmesi gerektiğini söyledi.
posted onDecember 10, 2020
noتعليق

Joel Rayburn, ABD Kongresi’nin Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Peşmerge güçleri ile omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) terör örgütü DAİŞ ile mücadeledeki rolüne vurgu yaptı.

Türkiye, Mısır, Bahreyn, İsrail’in ardından Batı Kürdistan’da (Rojava) HSD yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdikten sonra ülkesine geri dönen Özel Temsilcisi Joel Rayburn, ABD’nin Güney Kürdistan’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Güçleri ile HSD güçlerine desteğin sürmesi gerektiğini söyledi.

ABD’nin Kürtlerle olan işbirliğine övgüde bulunarak ülkesinin Kürtlere desteğinin sürmesi gerektiğini vurgulayan Rayburn şunları söyledi:

“Şüphesiz Peşmerge Güçleri Irak’ta, Demokratik Suriye Güçleri de Suriye’de etkili ve eşsiz bir rol oynadılar. DAİŞ’in yok edilmesinde çok iyi birer müttefikimizdiler. Yani şunu diyebilirim ki Kürtler DAİŞ’in yok edilmesinin temel gücüydü. Elbette diğer müttefiklerimiz de bizimleydi. Örneğin Araplar ve Iraklı güçler, Suriye’de de Hristiyanlar ve tüm dünya ile Uluslararası Koalisyon da vardı. Fakat sahada, evet, Kürtler temel güçtü. Yani Irak ve Suriye’de DAİŞ’in iki hilafetinin yok edilmesi IŞİD üzerinde baskı yarattı ve hilafeti tamamen yok oldu. Bir kez daha söylüyorum: Kürtler eşsiz bir rol oynadı.”

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Rayburn, Türkiye, Mısır, Bahreyn ve İsrail’in ardından 7 Aralık’ta Rojava’yı ziyaret etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rayburn ile ilgili, "Özel Temsilci, İsrail, Türkiye ve Mısır'da, Suriye'deki durumu ele aldı. Burada ana konular, ortak tehditlerle mücadele ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2254 sayılı kararı çerçevesinde Suriye savaşına kalıcı, barışçıl ve siyasi çözüm bulunmasıydı" açıklamasında bulunmuştu.