تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran-Irak savaşı mayınları Kürt öldürmeye devam ediyor: 3 can daha gitti

İran-Irak savaşı mayınları Kürt öldürmeye devam ediyor: 3 can daha gitti
Rojhelat’ın İlam kentinin sınır bölgesinede İran rejimi – Irak savaşı döneminden kalma bir mayının patlaması sonucu 3 yurttaş hayatını kaybetti, 1 yurttaş ise yaralandı.
posted onJuly 18, 2020
noتعليق

Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) İlam Eyaletinde, İran İslam Cumhuriyeti ile Baas rejimi yönetimindeki Irak devleti arasında yaşanan savaş döneminden kalma bir mayının patlaması sonucu 3 yurttaş hayatını kaybetti, 1 yurttaş da yaralandı.

Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw, olayla ilgili yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde İlam Eyaletine bağlı Mêhran ilçesi Hilt alanında İran rejimi ile Irak arasında 8 yıl süran savaş döneminden kalma bir mayının patlaması sonucu Selim Taras, Çirax Ebdi ve Hadi Umidi isimli 3 yurttaş hayatını kaybetti, Mehdi Umidi isimli yurttaş ise yaralandı. Hengaw yaralanan Mehdi Umidi’nin hastaneye kaldırıldığını da belirtti.

İran’daki bazı medya organlarının, patlamanın Irak sınırları içerisinde olduğunu duyurduklarını aktaran Hengaw, ancak kendi kaynaklarının patlamanan Rojhelat sınırları içerisinde Mêhrhan ilçesinin sınıra yakın Hıld bölgesinde olduğunu kaydettiklerini vurguladı.

İran rejimi devlet televizyonu da mayın patlamasının İlam Eyaletine bağlı Mêhran ilçesinde olduğunu aktardı.

Mayınlar hala ve sadece Kürtleri öldürüyor

Hengaw, bahar aylarından bu yana Rojhelat’ın sadece İlam eyaleti sınırları içerisinde en az 10 yurttaşın İran – Irak savaşından kalma mayınlara bastığını bu mayınların patlaması sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini 7 kişinin de yaralandığını kaydetti.

İran rejimi ile Irak Baas rejimi arasında 22 Eylül 1980'de başlayan savaş, iki devletin de kabul ettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 598 no'lu kararıyla 20 Ağustos 1988'de sona ermişti. Savaş yıllarında Doğu ve Güney Kürdistan’ı birbirinden ayıran sınırın iki tarafına döşenen mayınlar hala sadece Kürtleri öldürüp yaralıyor.