تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ABD: Sezar Yasaları Rojava’yı kapsamıyor

ABD: Sezar Yasaları Rojava’yı kapsamıyor
ABD’nin Rojava ve Doğu Suriye Temsilcisi William Roebuck, Rojava’nın Washington’ın Suriye rejimine yönelik uygulamaya koyacağı Sezar Yasaları’nın dışında kaldığını söyledi.
posted onMay 25, 2020
noتعليق

ABD’nin Batı Kürdistan (Rojava) ve Doğu Suriye Temsilcisi William Roebuck, ABD’nin Suriye rejimine yönelik yaptırım paketi olan ‘Sezar Yasaları’nın Rojava Özerk Yönetim bölgelerini kapsamayacağını ve ABD’nin Sezar Yasaları programı dahilinde Özerk Yönetim ile ortak koordinasyon yürüteceğini açıkladı.

Rojava’nın Komani kentinde Özerk Yönetim temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştiren ABD temsilcisi William Roebuck, Kürt temsilcilerle görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ele aldı.

Görüşmede iki tarafın Özerk Yönetim’in ekonomi ve hizmet alanında yaşadığı zorluklar ve bölgeye yönelik ambargonun oluşturduğu olumsuz etkileri masaya yatırdığı kaydedildi.

Özerk Yönetim yetkililerinin görüşmede Türk devletinin Rojava’da sivilleri hedef alan saldırıları ve çıkardığı arazi yangınlarını da gündeme getirdiği belirtildi.

Görüşmede Roebuck’in Suriye lirasının dolar karşısında yaşadığı değer kaybına ilişkin Kürt yetkililere bilgilendirme yaptığı, bununla beraber Rojava ve Doğu Suriye’de demokratik, ademi merkeziyetçi ve çoğulcu bir sistem ile çözüm sağlanacağını ve Kürtlerin meşru haklarını güvenceye alan bir anayasanın olması gerektiğini söylediği bildirildi.

Roebuck’in ayrıca Haziran’da yürürlüğe girecek olan ‘Sezar Yasaları’ yaptırım paketinin Özerk Yönetim bölgelerini kapsamadığını, ABD’nin desteklediği program dahilinde ortak koordinasyon sağlanacağını söylediği belirtildi.

Görüşmede William Roebuck’in güvenlik ve siyasi alandaki gelişmelere ilişkin kapsamlı bir raporu ABD’li yetkililere ileteceği ve bölgenin tüm sorunlar için uygun çözümler geliştirmeye çalışacaklarının sözünü verdiği de bildirildi.

Sezar Yasaları

ABD Senatosu, 18 Aralık 2019'da Suriye rejimi ve destekçisi Rusya ile İran rejiminin faaliyetlerine destek veren kişi ve kuruluşlara ilave yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da 21 Aralık’ta ABD'nin 2020 savunma bütçesi içine eklenen “Sezar Yasaları”nı (Suriye Sivil Koruma Yasası) imzalamasıyla yasa yürürlüğe girmişti.